No 8,9 si 5 si tantrumurile

No 8,9 si 5 si tantrumurile

Sa exemplificam zic pentru toata lumea. No 8,9 si 5 si tantrumurile s-ar traduce cam asa: Si-au facut aparitia acum ceva timp doi canini, unul sus si celalalt jos-stanga. Ei sunt nr. 8,9 in ceea ce priveste lista si ordinea dintisorilor Emmei. Apoi mai avem maseluta cu nr. 5 stanga-sus aparuta si ea odata cu cei doi canini. Acum asteptam urmatorii la rand, care sunt gata sa apara.

In tot acest proces, am observat o oaresce nervozitate mai proeminenta in comportamentul Emmei de zi cu zi. Personalitatea incepe sa prinda contur, ce-i drept, dar asta nu stiu cata legatura are cu starea de nervi a ei din ultima perioada. Ne-am tot gandit si am pus si pe seama aparitiei acestor ultimi dinti. Ar mai putea fi vorba si despre acele tantrumuri de varsta 2 ani, 2 ani jumatate despre care am tot citit. Sunt de fapt niste crize de nervi pe care copiii de acesta varsta si nu numai le au. Despre cum sa le gestionam, gasim pe site-urile de specialitate o multime de sfaturi care mai de care de luat in seama sau nu.

Emma trece si ea printr-o astfel de etapa, dar momentan nu gasesc nimic ingrijorator. Asta nu inseamna decat ca isi exprima sentimentele in felul ei. Iar noi ca niste oameni mari si maturi ce ne consideram, trebui sa respectam asta. Diferenta o face modul in care ne exprimam fiecare in parte. Daca noi ca adulti stim sa getinonam o situatie care ne creaza o anume nemultumire, de la ei in schimb, nu putem astepta acelasi lucru. Asta se va intampla cu timpul…cand acea maturitate isi va face simtita prezenta in cele din urma in viata fiecarui om. La ei e foarte simplu, daca se simt frustrati, suparati, nervosi, actioneaza ca atare – plang, tipa, fac show, se tavalesc pe jos, se lovesc pe ei sau pe ceilalti din jur si tot asa, lista e lunga si personalizata de la copil la copil, de la caz la caz. Din lunga lista de stari sufletesti pe care un om le poate resimti pe parcursul vietii, mai toate sunt de natura negativa: deceptie, descurajare, dezgust, enervare, frica, furie, nefericire, regret, neliniste. spaima, teama, tristete, ura, mirare etc. Cele pozitive le putem numara pe degetele de la o mana: fericire, veselie, melancolie, bucurie, etc. Matematica e simpla, sunt mult mai mari sansele sa experimentezi din cele negative decat cele pozitive. Este un lucru bun faptul ca ei isi exprima orice stare de spirit ar avea in orice mod posibil, lucru pe care noi, adultii, am uitat cum se face. Ne inchidem in noi si lasam sa mocneasca focul launtric pana ne macina pe dinauntru incet incet, pana nu va mai ramane nimic din ce ne definea odinioara ca oameni cu coloana vertebrala. Ne lasam dusi de val si suntem cuprinsi in acesta indoctrinare comerciala, corporatista plina de mass-media din jurul nostru.

Sa ne bucuram in schimb pentru copiii nostri care inca mai pot sa-si exprime liber sentimentele, fara a-i cataloga drept neadecvati, ci sa-i luam ca atare, sa acceptam.

Comments are closed.